Rejäl Handling -säckinsamlingen koordineras av Finlands svenska 4H, Suomen 4H-liitto och Yara Finland. Säckinsamlingen är en betydande gärning för cirkulär ekonomi i Finland. Säckinsamlingen förverkligas av lokala 4H-föreningar samt sysselsätter ungdomar på orten.

Till säckinsamlingen mottas

 1. Yaras gödselsäckar stor- och småsäckar och skyddshuvor från gödselpallar, samt följande gödselsäckar från andra tillverkare: A-Rehus gödselsäckar
 2. Utsädesstorsäckar: Hankkija, Lantmännen Agro,  Tilasiemen och Peltosiemen
 3. Storsäckar och småsäckar för foder: Hankkija, A-Rehu och Lantmännen Agro

Till insamlingen mottas inte:

 • säckar från andra tillverkare
 • papperssäckar
 • sträckfilm och plansilofilm för ensilage
 • olika dunkar
 • andra plaster och avfall

Så här packar du dina säckar

Småsäckar (40 kg och 25 kg)

49 säckar radas på varandra, rullas ihop och skuffas in i den femtionde, som borde vara öppnad i kortändan för att packandet ska lyckas. Andra plaster än småsäcksplast får inte användas eftersom säckarna används som råvara för nya säckar.

Tips: Småsäckarna är enklare att packa om man klipper upp den 49:e säcken på tre sidor så att den endast hänger fast i en kort sida. Då får man ett långt paketeringsplast som man rullar de 48 säckarna i. Efter det sätter man in hela rullen i en i kortändan uppklippt småsäck.

Plasthuvor

”Krymplastet” d.v.s. plasthuvorna runt småsäckarna på pallarna radas 3-6 på varandra och rullas ihop så att de ryms i en, i kortändan uppklippt småsäck. Behöver inte bindas.

Storsäckar

 1. Inner- och yttersäcken behöver inte skiljas åt.
 2. Häll ur eventuell gödsel, som blivit kvar i säckarna. Klipp upp botten vid behov.
 3. Bind ihop 5-10 säckar i lyftlänken med en bit snöre. Knyt gärna ihop säckarna en gång till runt ”hela paketet” i nedre kanten också så blir det enklare att flytta säckarna då de ska räknas inför transporten.

Våra insamlingspunkter:

Kvevlax: Kvevlax spannmålslager, Långgatan 4, 65530 Kvevlax
Solf: Solf uf lokal

Öppnar: 15.5.2024 och insamlingen avslutas 15.8.2024

Back to top of page