Korsholm FS4h  /  Flyghavre

Flyghavreplockning

 

Flyghavre är ett svårt ogräs. Det konkurrerar effektivt och producerar mängder av frön. Fröna faller ner i jorden och behåller grobarheten i många år. De försvinner inte av sig själva vilket även resulterar i att åkerns försäljningsvärde minskar. Flyghavren ska bekämpas enligt lag och en försummad bekämpning leder till stödminskningar.

Hur bekämpa flyghavren?

Flyghavren kan bekämpas både kemiskt som mekansikt. Vad beträffar plockningen av flyghavre startar den i början/mitten av juli lite beroende på växtperioden. Skiftena och dikesrenarna måste varje år granskas 2-3 gånger med en veckas mellanrum. Plantorna dras upp med rötterna och placeras i en hel plastsäck. Säcken förs bort från åkern och bränns.

4H förmedlar plockningspatruller 

Föreningar i 4H anställer ungdomar för flyghavreplockning under sommarmånaderna. Jordbrukare kan ta kontakt med den lokala 4H-föreningen som tar emot arbetsbeställningen, var och när de behövs plockare, uppskattat antal dagar och efter detta meddelar 4H-koordinatorn plockarna.

 

Bli flyghavreplockare
Nu kan du anmäla dig som flyghavreplockare till sommaren 2019! I år är alla som är 14-16 år gamla välkomna (du ska vara född tidigast i augusti 2002).

Flyghavreplockningen pågår vanligen från slutet av juli till början av augusti. Du tjänar timlön + semesterersättning enligt jordbrukssidans kollektivavtal för skolungdomar.

Anmäl dej till flygahvreplockningen!

Infobrev till flyghavreplockare 2019.

Timlista 2018